“IK GA ER NIET VAN UIT DAT MIDSTARS DEGRADEERT”

TTV Midstars uit het Groningse Middelstum staat al enige tijd bekend als Klimaatgroep Stars. De club is een van de uithangborden van het bedrijf Klimaatgroep Holland, dat gevestigd is in de provinciehoofdstad Groningen. De directeur van het bedrijf is HARRY VAATSTRA.

Via onze 11 vragen proberen we te weten te komen hoe de deal tussen Klimaatgroep en Midstars tot stand is gekomen, welke doelen Vaatstra/Klimaatgroep voor ogen heeft en wat de mogelijkheden zijn in Middelstum.

Harry-Vaatstra-1
Harry Vaatstra. (Foto: Jannes Klaassen)

  1. Om te beginnen: wat is Klimaatgroep Holland voor een bedrijf?

Wij staan voor innovatieve, kwalitatief hoogwaardige en energiezuinige klimaatconcepten, die wij grotendeels in eigen huis ontwikkelen en onder ‘private label’ produceren bij diverse specialistische productiebedrijven in binnen- en buitenland. Wij streven naar een actieve samenwerking met onze opdrachtgevers en voelen ons thuis in een bouwteamformatie. Wij zijn gewend om in een open en eerlijke sfeer met elkaar te werken, wat leidt tot een praktische oplossing die aansluit bij de specifieke wensen van de opdrachtgever.

  1. Wat heb je zelf met tafeltennis?

Ik heb zelf nooit tafeltennis gespeeld. Ik vind het vooral erg mooi om naar te kijken. Het is een eerlijke en technische sport, waarbij iedereen respect voor elkaar heeft. Bovendien zijn tafeltennissers geestelijk en lichamelijk bezig bij hun sport, iets wat ik erg knap vind.

  1. Waarom is Klimaatgroep met Midstars in zee gegaan?

Wij zijn Midstars nu al een aantal jaren aan het sponsoren, omdat de jeugd en mensen in de omgeving gestimuleerd moeten worden om te gaan sporten. Middelstum en Midstars hebben samen een grote historie, iets wat wij als bedrijf erg belangrijk vinden om voort te zetten. Het moet mogelijk zijn dat de leefbaarheid in Middelstum gewaarborgd wordt, onder andere daarom sponsoren wij bijvoorbeeld ook de voetbalvereniging en de fanfare. Ook vinden wij het belangrijk dat talenten de kans krijgen zich te ontwikkelen tot eredivisieniveauspelers.

Vaatstra-3-Huldiging-KlimaatgroepStars-1
Vorig jaar had Klimaatgroep Stars veel te vieren. Het eerste team werd kampioen in de eerste divisie en daarna volgde promotie naar de eredivisie. Linksboven Harry Vaatstra. (Foto: Ivo Lint, TTV Midstars)

  1. Wat verwacht je de komende tijd van team 1?

Ik verwacht dat het team hechter wordt, waardoor er echt een team staat. Op deze manier kunnen de jongens boven hun eigen prestaties uitstijgen. Bovendien ga ik er zeker niet vanuit dat het team uit de eredivisie zal degraderen.

  1. Hoe doet Midstars het bestuurlijk?

Vrijwilligers voor bestuursfuncties krijgen blijft iets moeilijks. Gelukkig zijn deze bestuursfuncties bij Midstars nu goed ingevuld. Leden aantrekken blijft ook moeilijk. Wij hopen dat het eerste team een effect kan hebben op recreatiespelers en dat hierdoor de aantrekkingskracht van de hele club groter wordt.

  1. ‘Wie betaalt bepaalt’, zegt men. Bemoei je je ook met het beleid van de club, bijvoorbeeld als het gaat om het aantrekken van nieuwe spelers?

De Stichting Talentontwikkeling Toptafeltennis Groningen is opgericht en hierin ben ik bestuurslid, samen met Anne Vlieg en Jan Boerma. We bepalen gezamenlijk de koers. Anne en Jan hebben meer verstand van het spelletje. Ik bekijk meer het financieel/zakelijk gedeelte.

Anne-Vlieg-inspireert
Anne Vlieg inspireert toppers en jeugdspelers.

  1. Sponsoring is nooit (geheel) ideëel. What’s in it voor Klimaatgroep Holland?

Voor Klimaatgroep Holland weinig aandacht. Dit komt onder andere omdat wij niet alleen regionaal actief zijn, maar ook grotendeels in de rest van Nederland en een deel van België. Komt niet veel exposure vanaf, omdat de sport weinig aandacht krijgt in de media. Erg jammer, voor de sport en sponsor.

  1. Midstars is de bekendste club van Noord-Nederland. Kan Klimaatgroep Stars in de nabije toekomst een rol gaan spelen in Europa en is dat jullie ambitie?

Dat is niet onze ambitie, omdat wij dit reëel vinden. Het niveau in Duitsland bijvoorbeeld ligt veel hoger en wij hebben onze handen vol aan meedraaien in de eredivisie. Bovendien hebben we ook niet die financiële middelen om voor Europees niveau spelers aan te trekken.

  1. Laten we het even wat breder maken. Wat vind je van kwaliteit van de eredivisie?

De kwaliteit van het spel is, vind ik, prima. Veel teams zijn aan elkaar gewaagd. Het grote verschil zit ‘m in de financiële kracht van de ploegen. Het is een erg spannende competitie voor ons, maar wij hopen met mindere spelers betere prestaties neer te kunnen zetten. Bijvoorbeeld zoals PEC Zwolle in de eredivisie van het voetbal heeft laten zien.

  1. De budgetten van de eredivisieclubs zijn tegenwoordig erg laag. Wat moeten de clubs doen om meer sponsorgeld binnen te halen?

Exposure is laag, omdat de media-aandacht klein is. Als tafeltennis meer in de spotlights komt, dan komt er meer media-exposure en zal ook het aantal bezoekers toenemen. Dan gaat het allemaal meer leven. De aanhang van tafeltennis moet groter worden. Dan komen er vanzelf meer sponsors. Als bijvoorbeeld je sponsornaam niet genoemd wordt in de krant, dan wordt het al heel lastig. Dit is bij ons ook vaak het geval, en dat is erg teleurstellend voor ons als hoofdsponsor. Op deze manier bloedt de sport wel dood zo langzamerhand, iets wat erg zonde is.

  1. Heb je, via een business view, ideeën hoe tafeltennis WEL populair gemaakt kan worden?

Het begint met aandacht vanuit de media. Vroeger was het wel interessant. Wat we er ook aan doen, veel toeschouwers in de zaal blijft heel moeilijk, terwijl het geweldige entertainment is. Tafeltennis moet weer meer in de schijnwerpers komen. Hierdoor gaat er meer publiek komen, dat kan niet anders. Vroeger was er altijd tafeltennis op bijvoorbeeld Studio Sport, nu telt de sport niet meer mee. Dit is, zoals eerder gezegd, heel erg zonde.